Már aktív nevelőszülőink el fogják mesélni, milyen csodálatos és hálás feladat a nevelőszülőség és azt is, hogy mik a legnagyobb kihívások a hivatás során.

Befogadás

Azzal, hogy egy gyermek ideiglenesen, rövidebb vagy hosszabb távra az ön nevelésébe kerül, befogadja otthonába, életének része lesz és családja minden tagjával kapcsolatba kerül.

A nevelőszülőség problémákkal, feszültséggel járhat, így fontos, hogy támogató környezete legyen, akikkel megoszthatja nehézségeit.

Fontos, hogy családja véleményét is kikérje, mielőtt belevág a feladatba, hiszen közvetlen családtagjai, gyermekei kapcsolatban lesznek a nevelt gyermekkel, közös otthonban élnek majd, meg kell osztaniuk vele / velük az otthonukat, az Ön idejét, ami mindkét oldalról áldozatokkal jár.

A SION Nevelőszülői Hálózatot működtető alapítvány weboldala

Egy gyermeknek sokféle okból lehet szüksége nevelőszülőre. Ilyen lehet a család felbomlása, elhanyagolás, bántalmazás vagy családi betegség. Gyakran a szülők függőségük vagy mentális betegségük miatt nem képesek biztonságosan gondozni gyermekeiket.

Hazagondozás / Örökbeadás

A nevelőszülőség célja, hogy otthont nyújtó ellátást biztosítson addig, amíg a gyermek saját családjához vagy örökbefogadó szülőkhöz nem kerülhet, így idővel elérkezik a búcsú ideje. Elkerülhetetlen a nevelőszülői család és a gyermek kötődése egymáshoz, így a búcsú is nehezebb. A gyermek ragaszkodása és az, hogy bízik Önben, mindenképpen pozitív dolog, ami hozzásegíti őt, hogy a jövőben is képes legyen erre más emberekkel kapcsolatban is. Azonban fontos, hogy a nevelőszülő az elejétől tudatosítsa magában azt, hogy idővel el kell engednie a gyermeket. 

Egy gyermeknek sokféle okból lehet szüksége nevelőszülőre. Ilyen lehet a család felbomlása, elhanyagolás, bántalmazás vagy családi betegség. Gyakran a szülők függőségük vagy mentális betegségük miatt nem képesek biztonságosan gondozni gyermekeiket.

Kihívást jelentő viselkedés kezelése

A nevelőszülőkhöz kerülőgyerekek  különböző szociális háttérből érkeznek, és néha speciális szükségleteik vannak, amelyek terápiás kezelést igényelnek ahhoz, hogy segítsenek érzelmeik kezelésében és viselkedésük szabályozásában. A speciális igényű gyermekek kihívást jelentő viselkedést produkálhatnak, melyhez rengeteg türelem, következetesség, empátia szükséges.

Ahhoz, hogy segíteni tudjon a gyermeknek megbirkózni azzal, amin keresztülmegy,  fontos szem előtt tartani a viselkedési problémák mögött rejlő lehetséges okokat: fizikai vagy mentális egészségügyi problémák, bántó kapcsolatok, az újhoz való alkalmazkodás nehézségei.

Gondolkozol a nevelőszülőségen, de nem vagy benne biztos, hogy tényleg neked való?

Töltsd ki az alábbi 1 perces tesztet!

Hogyan működik?

Gondoskodó, támogató hálózat, már több, mint 24 éve.

NEVELOSZULOK_LINEART2