Az Alapítványt két szakember – Dr. Szilágyi Julianna pszichiáter és Tari Annamária pszichológus – hozták létre 1990-ben, az akkori Népjóléti Minisztérium pályázatán nyert összegből.

Az eredeti cél a nevelőszülők felkészítése és folyamatos szakmai támogatása volt. 

Ennek megfelelően már működő nevelőszülőknek felkészítő, „esetmegbeszélő”, szupervíziós csoportokat tartottak, valamint tanfolyamok szervezésével, könyvek fordításával és kiadásával is (Élettörténet könyv) igyekeztek elterjeszteni a magyar gyermekvédelemben a külföldön már kipróbált és jól működő technikákat.

 1997-ben az akkor életbe lépő 1997. évi XXXI. törvény lehetővé tette, hogy civil szervezet nevelőszülői hálózatot tartson fenn és működtessen, így létrejött az Alapítvány nevelőszülői hálózata. 

10 évvel később, 2007 júniusától fenntartó váltás vált szükségessé, így az intézmény SION Nevelőszülői Hálózatként működik tovább, a korábbi nevelőszülői hálózat jogutódjaként. A működtetői feladatok, ahogyan az eredeti szakmai gárda is, változatlanul az Alapítványnál maradt.

A gyerek az első

1998 óta létezik egységes képzés az országban nevelőszülőknek, azóta Alapítványunk több képzést indított, melynek eredményeként jelenleg 24 nevelőszülőnél 57 gyermek és fiatal él (bár ez a szám a ki- és bekerülések miatt folyamatosan változik). 

A családok Budapesten, Cegléden, Abonyban, Tápiógyörgyén, Maglódon és Szolnokon élnek. A működési (ellátási) terület jelenleg a Főváros, Pest megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye.

A nevelt gyerekek közül sokan élnek valamilyen tartós betegséggel, fogyatékkal, és különböző magatartás- illetve viselkedészavarokkal. Az Alapítvány hálózatában működő nevelőszülőket tanácsadóink rendszeresen látogatják, problémáik megoldásában tevőlegesen részt vállalunk. 

Szükség esetén gyermekpszichiáter, gyermekpszichológus, gyógypedagógus, logopédus bevonásával dolgozunk. Rendszeresen véleményezzük a gyerekek testi-lelki állapotát, emellett gondot fordítunk a velük foglalkozó nevelőszülők mentálhigiénés állapotára is. Nem zárkózunk el a nevelőcsaládok saját gyermekeivel kapcsolatos problémák rendezése elől sem, hiszen a gyerekneveléshez elengedhetetlen kiegyensúlyozott családi légkör csak úgy biztosítható, ha a saját gyerekek is jól érzik magukat otthon.

Gondolkozol a nevelőszülőségen, de nem vagy benne biztos, hogy tényleg neked való?

Töltsd ki az alábbi 1 perces tesztet!

Hogyan működik?

Gondoskodó, támogató hálózat, már több, mint 24 éve.

NEVELOSZULOK_LINEART2