Blog-hogyan-eljuk-tul-az-iskolakezdest-1

Hogyan éljük túl az iskolakezdést (nem csak) nevelőszülőként

Egy új helyzetbe való belépés sosem könnyű, főleg a nevelőszülőknél élő gyerekek és tinédzserek számára.

Blog cikkünkben arról írunk, milyen egyedi kihívásokkal szembesülhetnek a gyermekvédelmi rendszerben élő diákok az iskolai év kezdetén, beleértve a növekvő szeparációs szorongás és zaklatás kockázatát, valamint azt a hatalmas nehézséget, hogy új iskola / óvoda esetén megint újra kell kezdeniük egy csomó mindent.

Íme néhány tipp és trükk, hogy a nevelőszülőknél élő gyerekek (és szüleik) túléljék a nyári szünetről az iskolába való visszatérést ősszel.

Szervezz személyes látogatást az iskolába / óvodába még a nyári szünet alatt. Minden iskolában vannak a szünet alatt is ügyeleti napok, Ha a gyermek szorong, biztosan el tudod oszlatni egy részét azzal, ha meglátogatjátok az iskolát még az iskolakezdés előtt, amikor üresek a folyosók és osztálytermek és biztonságosan körülnézhet alaposan az épületben. Az iskolai nyílt napok is biztosan jók voltak, de gyermekünknek ezek zajosak és kaotikusak is tudnak lenni. Viszont egy személyes látogatás során nyugodtan bejárhatjátok az iskola folyosóit, megtekinthetitek a napi időbeosztást, megtalálhatjátok az osztályokat, és csendesebb környezetben beszélgethettek a tanárokkal és az igazgatóval anélkül, hogy siettetve kellene mindent intéznetek.

Lassan alakítsátok át a napi rutint. Nyáron a legtöbb gyerek szívesen fekszik le később és szeret sokáig aludni. De amint eljön az ősz, ezt a luxust már nem élvezhetik. Egy iskolás korú gyereknek (6-13 év) 9-12 órányi alvásra, míg a tinédzserek (14-17 év) 8-10 órányi alvásra van szüksége. Beszéljétek meg előre, mikor kell elindulni otthonról az iskolába, és alakítsátok át ennek megfelelően a napi rutint. Ne várjatok az utolsó pillanatig, különben morcos diákokkal, stresszes reggellel és akár késési értesítéssel is szembesülhettek az első napon!

A fokozatos átmenet kulcsfontosságú. Ahogyan sok szülő már megtapasztalta a téli és nyári időszámításra való átálláskor, a gyerekek teste és agya nem csak azért alszik el, mert az óra azt mutatja. Van egy belső ritmus, amelyet fokozatosan kell átállítani. Az idősebb gyerekeknél, akiknél természetes, hogy egyre később hajlandóak csak elaludni, különösen fontos lassan áttérni korábbi lefekvési és kelési időpontra.

Készítsetek Játéktervet! Ahogy az ősz közeledik, a Scholastic.com azt javasolja, beszéljétek meg a szabályokat és készítsetek játéktervet, egy csapatként.

Ehhez tartozik például a célkitűzések és elvárások megbeszélése az előttetek álló iskolai év során.

Közösen elkészített lista az iskolai felszerelések vásárlásához, az első iskolai napra való ruha kiválasztása, a házi feladatokhoz megfelelő íróasztal kialakítása, kedvenc tízóraik és uzsonnák hozzávalóinak beszerzése, előrelátó tervezés a különórákra stb.

A Legfontosabb azonban, hogy az utolsó nyári napokat együtt töltsétek és élvezzétek a közösen eltöltött minőségi időt!

Ha Budapest és környékén nevelőszülők szeretnétek lenni, böngésszétek weboldalunkat további információkért, vagy kattintsatok a következő linkre, hogy elkezdjétek: https://neveloszulok.hu/legyel-te-is-neveloszulo/

Minden gyermeknek szüksége van rá és megérdemli, hogy biztonságban és védelemben nőjön fel az abúzus és elhanyagolás ellen. A gondoskodó nevelőszülők a gyerekeknek támogatást és stabilitást nyújtanak, amikor arra a legjobban szükségük van. Az Alapítvány a Nevelőszülőkért szakértő nevelőszülői hálózatként tevékenykedik, amelynek keretében olyan gyermekek és tinédzserek számára nyújt biztonságos nevelőszülői környezetet, akik extra támogatásra szorulnak.

Mindenben együttműködünk nevelőszüleinkkel, hogy traumatudatos ellátást és további szolgáltatásokat nyújtsunk, ideértve az otthoni tanácsadást, szülői támogatást és képzést, pszichológiai szolgáltatásokat és terápiás mentorálást, hogy a gyermekeket a lehető legkevésbé korlátozó, de mégis legmegfelelőbb szinten tartsuk.

Megosztás