neveloszulok.hu-blog

Neked való a nevelőszülőség?

Meghozni a végső döntést arról, hogy nevelőszülő legyél akkor sem könnyű, ha teljes szívedből úgy érzed, ez a Te utad. Vannak, akiknek magától értetődő a választás, míg másoknak nem egyértelmű, hogy jó döntést hoznak-e saját maguk és családjuk számára.A nevelőszülővé válás komoly elkötelezettség, de egyáltalán nem kell félelmetesnek lennie.

Olvass tovább, ha többet szeretnél megtudni a folyamatról, ha gondolkozol a nevelőszülőségen, ha döntés előtt állsz, hogy egy nem vérszerinti gyermek ideiglenes nevelése a megfelelő választás-e számodra.

Nevelőszülővé válás

Ahhoz, hogy nevelőszülővé válj, első lépésként fel kell venni a kapcsolatot valamelyik nevelőszülő hálózattal. Személyes beszélgetés, pszichológiai teszt elvégzése után kaphatsz engedélyt arra, hogy elkezd a 60 órás nevelőszülői tanfolyamot. A SION nevelőszülőhálózatnál a tanfolyam során családlátogatásra, környezettanulmányra is sort kerítünk, hogy a szakmai vezető személyesen is meggyőződhessen a jövendőbeli nevelőszülő család lakhatási körülményeivel és terveivel, hogy hol, milyen formában képzeli a család a nevelésbe vett gyermek elhelyezését.

Ez teljesen természetes, hiszen, ha nevelésbe vett gyermek kerül hozzád, az otthonodnak nyitva kell állni néhány beavatott szakember előtt, úgy, mint a nevelőszülő tanácsadó, a gyermekvédelmi gyám vagy a Kormányhivatal ellenőrző szerve.

Fontos, hogy amennyiben van párod, élettársad, házastársad, vérszerinti gyermeked, ők is támogassák a nevelőszülővé válásodat, sőt a tágabb család megértése, támogatása is nagyon fontos, hiszen onnantól, hogy gyermek kerül hozzád, ő is a család része lesz, veled lesz a családi ünnepek, programok, nyaralások során.

Természetesen olyan személyek is nevelhetnek gyermeket, akiknek soha nem volt saját vér szerinti gyermekük.

Magyarországon a nevelőszülőség alapvető követelményei a következők:

  • Aki a 24. életévét betöltötte,
  • a gondozott gyermeknél legalább 18, legfeljebb 50 évvel idősebb,
  • büntetlen előéletű és nem folyik ellene büntetőeljárás,
  • nem áll gondnokság és támogatott döntéshozatal hatálya alatt,
  • személyisége, egészségi állapota és körülményei alapján alkalmas a nála elhelyezett gyermek kiegyensúlyozott fejlődésének biztosítására és a családjába történő visszakerülésének vagy örökbe fogadásának támogatására,
  • a meghatározott képesítési előírásoknak megfelel,
  • és akinek a házastársa illetve élettársa elhatározásához írásban hozzájárul.

Pénzügyi juttatások

2014-től kezdődően a nevelőszülői jogviszony foglalkoztatási jogviszonynak minősül.

A nevelőszülőség mellett megtarthatod korábbi állásodat, vállalkozásodat, az egyetlen feltétel, hogy ezzel ne veszélyeztesd a nálad elhelyezett gyermek ellátását, csakúgy, ahogy vérszerinti gyermeked nevelése során sem tennél ilyent.

A nevelőszülők díjázásának elemeiről itt olvashatsz részletesen.

Egyedülálló kihívások

A nevelőszülő meghatározhatja, hogy milyen nemű és korcsoportú gyermeket szeretne nevelni. Ennek eldöntésében a nevelőszülőhálózat szakmai munkatársai is a család segítségére lehetnek.

A családjukból kiemelt és nevelésbe gyermekek mindannyian kisebb-nagyobb, néhol komoly lelki sérülésekkel érkeznek, ezért fel kell készülniük olyan egyedi kihívásokra is, mint például a bántalmazást és elhanyagolást átélt gyermekek és tizenévesek vagy a kábítószer-elvonási tünetekben szenvedő csecsemők jelentenek.

Bármennyire szívszaggató látvány és érzés, a folyamat kifizetődő része, ahogy látod a gyerekek egészségének és életének javulását, boldogulásukat és a bizalmuk kialakulását irányodba és a körülötted élők felé.

Ezenkívül fel kell készülni a bizonytalanságra is. Míg néhány nevelt gyermek napokra, hetekre mások évekig maradhatnak nálad. A búcsú, az elengedés a nevelőcsalád életének szerves része.

A gyermekek szeretete

Ha nem szereted a gyerekeket, akkor a nevelőszülőség nem neked való. A gyerekeknek kötelességük hibázni (vagy feszegetni a határaikat), de a szeretet, az empátia és az elfogadás általános érzése segít elsimítani az út során felmerülő bukkanókat.  A cél egy stabil és gondoskodó otthoni környezet kialakítása.

A gyermekek iránti elkötelezettség, a nyitottság, a türelem, a megbízhatóság és a humorérzék mind hozzájárulnak a nevelőszülő sikeréhez.

Kiegyensúlyozott családi élet

Ha már vannak saját gyermekeid, akkor egy új gyermek beillesztése a meglévő családba kezdetben sajátos kihívásokkal jár. Bár biztosan előfordul majd féltékenység vagy irigység, a nevelt gyermek a családban kedvességre és együttérzésre tanít, és egy különleges lehetőség a vérszerinti gyermekek és a család többi tagja számára, hogy empátiát, felelősségérzetet alakítsanak ki a rászorulók iránt.

Nem mindenki fogja érteni

Készülj fel arra, hogy a nagynénitől a szomszédig mindenki mond majd valamit a nevelőszülővé válásodról. Nem mindenki fogja megérteni a családod döntését vagy azt, hogy min mész keresztül naponta. Nehéz dolog megtanulni elengedni a negatív megjegyzéseket, de nagy szükséged lesz rá. Tartsd közel magadhoz a támogatóidat, a többiekkel pedig ne foglalkozz.

Nevelőszülőnek lenni nagy kihívás és semmihez sem fogható élmény, amely lehetőséget kínál arra, hogy egy gyermek életét jobbá tedd, megváltoztasd.

Ha úgy érzed, készen állsz, és szeretnéd megváltoztatni akár csak egy rászoruló gyermek életét is, tedd meg  az első lépést a nevelőszülővé válás felé.

Kattints ide, még több információért, töltsd ki az egyperces tesztünket vagy keress minket a megadott elérhetőségeinken.

Megosztás