Nevelőszülővé válás, az üres fészek szindróma legjobb ellenszere

Nevelőszülővé válás, az üres fészek szindróma legjobb ellenszere

Elkerülhetetlen, hogy ilyen vagy olyan okok miatt a gyerekek előbb-utóbb tovább állnak a családi fészekből, és olyan űrt hagynak maguk után, amelyet a szülők gyakran nehezen tudnak betölteni.

Nevelőszülővé válás, az üres fészek szindróma legjobb ellenszere
Nevelőszülővé válás, az üres fészek szindróma legjobb ellenszere

A szülők sok mindenen mennek keresztül gyermekeik nevelése során – boldogság és csalódottság könnyei, álmatlan éjszakák, aggodalom, stressz stb.

Ezek a tapasztalatok értékes készségekkel ruházzák fel őket, amelyek hasznosíthatók a nevelőszülőség során. A biztonságos otthon biztosítása egy gyermek vagy fiatal számára csak egy része a nevelőszülővé válásnak; a türelem, az elkötelezettség, a kitartás és az elszántság ugyanolyan fontos a sikerhez. Nevelőszülőnek lenni sok mindenben más kihívást jelenthet, mint a hagyományos szülői lét – amelyben sokan megtalálják az örömüket.

Egyes szülők számára a gyerekek kirepülése öröm és megkönnyebbülés a tinédzserek gondozásának hektikus menetrendje alól. Nincs több hangos zene, és nincs több fiatal, aki lefekvés után órákkal mászkál ki-be a bejárati ajtón. Vannak azonban szülők, akik számára ez az életszakasz nem okoz annyi örömöt, továbbra is szükségük van arra, hogy gondoskodjanak, neveljenek, szeressenek és mentoráljanak valakit. A nevelőszülővé válás erre nagyon jó megoldás lehet.

Csak Magyarországon jelenleg több mint 23.000 gyermek él állami gondoskodásban, akiknek 60%-a nevelőcsaládnál. Ez azt jelenti, hogy több mint 9-000 gyermek él intézeti körülmények között, akik a megfelelő otthonra várnak. Nevelőszülővé válással még jó pár évre meg lehet tölteni az üresen maradt fészket, otthont adva rászoruló gyerekeknek, fiataloknak.

Kattints ide, még több információért, töltsd ki az egyperces tesztünket vagy keress minket a megadott elérhetőségeinken.

Megosztás